Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Co wy na to?
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 17:11 

Pojawiły się sugestie żeby stworzyc klasę bez autopilota i samosteru. Co wy na to?

Tytuł: Re: Co wy na to?
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2010, 06:38 

Pierwsze trzy lata płwałem bez tych pomocników. W ubiegłm sezonie kupiłem używany autopilot, ale niewiele go używałem - za dużo zżerał prądu. O ile się orientuję, prawie na każdym jachcie używanym do samotnych pływań pełnomorskich jest jakieś urządzenie samosterujące. Więc co, zdać je do depozytu przed regatami? A jak zdemontować samoster wiatrowy?
Nie, stanowczo pomysł mało realny do realizacji.
Jak już wspomniałem, nie widzę teraz szans na odwiedzenie Gdzńka czy Szczecina w celu pomiaru KWR. Jedyna możliwość to bezpośrednio przed regatami - albo popłynę jak dotąd - turystycznie.
A u mnie gorączka przedrejsowa; HOLLY coraz bardziej zanurza się pod łdowanym wyposażeniem na miesięczny rejs. Wypływam jutro lub w niedzielę po głosowaniu.
Pozdrowienia z Ustki
Edward Zając

PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 08:21 

Myslę że bez sensu. Lepiej starać się zrobić jak najmniej podziałów na klasy bo potem wychodza takie regaty jak w świnoujściu gdzie są po dwie łódki na klase i nie ma sie z kim scigać

PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2010, 19:39 

W Swinoujsciu ? W Swinoujsciu to byl tlok :) Zobacz co bylo na Srebrnym Dzwonie w Kolobrzegu,
jeden miejscowy + Wisla i Karfi do tego klasa otwarta czyli mozna nagrody rozdawac po zgloszeniach, bez scigania.
Sciganie sie na lodkach bez pomiaru jesli nie sa to monotypy jest pozbawione jakiegokolwiek sesu
i nie rozumiem dlaczego organizatorzy cos takiego proponuja jesli pomiar KWR to wydatek ok 100-200 zl i kazdy kto chce moze swiadectwo uzyskac.

PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2010, 13:30 

M@rek napisał(a):
W Swinoujsciu ? W Swinoujsciu to byl tlok :) Zobacz co bylo na Srebrnym Dzwonie w Kolobrzegu,
jeden miejscowy + Wisla i Karfi do tego klasa otwarta czyli mozna nagrody rozdawac po zgloszeniach, bez scigania.
Sciganie sie na lodkach bez pomiaru jesli nie sa to monotypy jest pozbawione jakiegokolwiek sesu
i nie rozumiem dlaczego organizatorzy cos takiego proponuja jesli pomiar KWR to wydatek ok 100-200 zl i kazdy kto chce moze swiadectwo uzyskac.

Marku: pomiar KWR to 80 pln na dźwig i z tego co wiem innych kosztów nie ma - no chyba że ktoś co miesiąc coś zmienia i stale modyfikuje współczynnik.
Pozdrawiam Krzysztof

Wszystkie czasy w strefie UTC